ADMINISTRACIJA

Administracija, riječ koja se koristi u različitim sferama života. I ako ima više značenja, ono što je univerzalno definiše jeste da se ona koristi da označi upravljanje i vođenje. U praksi se upotrebljava kao jedna riječ za sve što se odnosi na dokumentaciju, papire, a tiče se obavljanja neke privredne djelatnosti, nezavisno da li je obavlja fizičko lice – preduzetnik ili pravno lice – firma. Bilo kojim poslom da se bavite neophodno je da se ispoštuju određena pravila i procedure, što za sobom povlači određene obaveze kad je u pitanju priprema i čuvanje dokumentacije. Dobra je vijest da ništa nije toliko komplikovano, koliko se čini. Bitno je pratiti korake. Da biste ispratili korake, važno je da se unaprijed informištete o onome što vam je potrebno.

Za dobar i dugovječan biznis važan je dobar temelj, koji svakako čini i administracija. Ukoliko uredno vodite i čuvate dokumentaciju. Ukoliko imate papir za svaku radnju. Ukoliko pratite dešavanja, izlaz i ulaz dokumentacije, na dobrom ste putu da napravite zdrav biznis. Papir „završava posao“. Papir je „dokaz“ da ste ispoštovali obavezu. Papir služi za pregled svih aktivnosti, da u svakom momentu znate u kojem je statusu neka vaša poslovna aktivnost.

I ako se živi brzo, i ako je važno da se posao završi, važno je i voditi računa o svakom dokumentu. Brojna je dokumentacija potrebna za vođenje posla, kako od statusnih dokumenata potrebnih za registraciju firme, raznih prijava, odobrenja, dozvola, obavještenja, tako i dokumenata (akata) koji se odnose na radne odnose (zaposlene), račune, ugovore, dopise i slično. Za dobro upravljanje, vođenje i čuvanje dokumentacije potrebno vam je malo ažurnosti, urednosti i volje. To možete raditi sami, a možete imati i osobu koja će vam za to biti zadužena. Uz jasne procedure i malo znanja sve je moguće.

Koji god posao da radite, biznis ne može činiti samo ono što je vaša primarna djelatnost. Uvijek su tu i ove druge propratne obaveze koje se moraju ispoštovati da bi sve bilo kompletno. Cijeli taj lanac aktivnosti čini i još jedna jako važna, a to je način na koji komunicirate sa svojim klijentima, kupcima i kakav odnos gradite. U vremenu kada se informacije prenose jako brzo, kada postoje razni kanali komunikacije, nerijetko se dešava da se izgubi dokumentacija, da se ostavlja drugačiji utisak u odnosu na ono što je suština vašeg biznisa.

Do ovih zaključaka došli smo na osnovu dugogodišnjeg iskustva, rada sa raznim klijentima, fizičkim i pravnim licima, saradnje sa raznim državnim institucijama, ustanovama i organima. Određena pravila i procedure proizilaze iz zakonskih i drugih obavezujućih propisa, i tu nemamo izbora da li želimo ili ne želimo da ih se pridržavamo. Prosto moramo, pa je neophodno i da znamo kako. S druge strane postoje određena pravila administrativnog ponašanja koja nam olakšavaju vođenje posla, koja ne proizilaze iz obavezujućih propisa, ali daju značajan doprinos svakodnevnom radu i bilo bi više nego poželjno da usvojimo što više toga.

Kako podnijeti zahtjev, molbu, kako napisati obavještenje, zvanični imejl, kako poslati faks, skenirati dokumentaciju, napraviti tabelu, popuniti uplatnice, izvršiti plaćanja, kako napraviti prezentaciju, ponudu, odnijeti dokumentaciju u opštinu, sud ili drugu instituciju, kako evidentirati dokumentaciju, voditi arhivu. Brojna su pitanja kako, a Finalis vam može dati odgovor, da poslovnom administracijom sa nama ovladate lako!

Finalis Podgorica

Pisala: Violeta Ivović, spec. sci. pravne nauke